Reagovanje dr Ankice Ivanović

U svojoj izjavi za dnevni list Pobjeda od 13.10.2017. godine, direktor Interne klinike KCCG, dr Sreten Kavarić naveo je da zbog velikog broja uputa koji su izabrani ljekari, odnosno ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, izdali pacijentima, Interna klinika KC ima preopterećenje i da ima liste čekanja do Nove godine.

Tumačeći izjavu dr Kavarića NVO „Ljekari“ razumije da su za probleme u zdravstvu odnosno tercijarnom nivou zdravstvene zaštite krivi isključivo izabrani ljekari a ne loše postavljen sistem.

Sudeći prema izjavama čelnika KC-a, dr Sretena Kavarića i ranije, direktorice Zorice Kovačević, dolazimo do zaključka da su izabrani ljekari neznalice, koji samo umiju napisati uput pacijentima za pregled specijaliste u KC.

Da li ljekari iz KC smatraju da njihove kolege ljekari koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne treba da postoje, da ih treba ukinuti, jer po njihovom samo pišu upute i to bez opisa kratke istprije bolesti? Da li ih treba i edukovati kako da napišu uput i kako da rade sa pacijentima?

Izabrani ljekari su jedini u zdravstvenom sistemu Crne Gore koji nemaju normu, koji ne znaju koliki broj pacijenata trebaju koji dan da pregledaju, imaju veliki broj administrativnih barijera da naruče i sprovode dijagnostičke mjere bez naloga specijalista. Ljekari iz KC-a u svojim izvještajima navode da izabrani ljekari svojim pacijentima zakažu pregled kao i kontrolni pregled a sada dolazimo do toga da ih preopterećujemo.

Na kraju za neuspjelu reformu sistema zdravstva treba da budu krivi samo izabrani ljekari. U sistemu u kojem su nezadovoljni i izabrani ljekari i specijalisti u Kliničkom centru i na kraju sami pacijenti.

NVO „Ljekari“ moli i apeluje na svoje kolege i pacijente da pokažu malo više poštovanja prema kolegama koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer ovi ljekari nijesu krivi za situaciju u kojoj se zdravstveni sistem nalazi.

NVO „Ljekari“ će uskoro upoznati javnost sa nizom analiza koje pokazuju probleme u reformi zdravstvenog sistema, ograničenjima sa kojima se suočavaju ljekari koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i sličnim stvarima.

NVO „Ljekari“ najveći problem vidi u nesređenom zdravstvenom sistemu koji uvodi u opasnost i ljekare i pacijente, a izjave čelnika KC-a služe samo za banalizovanje problema a suštinski problem je nefunkcionisanje zdravstvenog sistema. I na kraju, sud o ljekaru bilo primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite može dati samo pacijent, jer smo svi u sistemu samo zbog njih.

Dr Ankica Ivanović
DZ Podgorica